středa 11. listopadu 2020

Technologie & Modifikace těla

Technologie druhé poloviny dvacátého prvního století je velkolepá – a to nejenom figurativně. Úspěšně zasáhla do snad každého aspektu lidského životu, zpříjemnila jej, urychlila, v konkrétních případech i prodloužila, a jednoduše se ujistila o to, aby zde každý občan, i ten na naprostém konci, pocítil její vliv na vlastní kůži.

Data se v dnešní době přenáší především na discích o velikosti několika centimetrů, uložiště je v přirovnání s naší dobou až nepředstavitelné a rychlost taktéž, zapojit se do dalších zařízení dá mnohdy i letmým dotykem či bezdrátově, což přenos dat dělá naprostou banalitou. Těmto diskům předcházela éra takzvaných „datakrychlí“, což, jak již jejich název napovídá, jsou krychle sloužící jako uložiště. Jejich výhoda spočívá v jejich kapacitě, která dodnes přečnívá prosté disky, a v různých modifikacích, díky kterým si mohou informace chránit, a kvůli těmto vlastnostem na ně dnes můžete narazit především u Jádra a dalších soukromějších skupin. Tyto dva vynálezy rozhodně nejsou vším v nabídce, setkat se vskutku můžete s lecčím podobným.

Počítače, jak je známe, jsou vzácné. Na trhu je nahradily notebooky, PDA a další přenosná zařízení. Šířka jednoho takového typického notebooku by nanejvýš dosáhla třech centimetrů, avšak v Jádru stále můžete narazit na staré kousky, které tamní udržují v chodu, případně na jejich vlastní vynálezy, což tam platí pro jakékoliv zařízení. Díky vlivu Japonska se ve městě krom toho rozšířil i nový typ klávesnicí, jenž připomíná trošku větší a méně symetrickou Rubikovu kostku s tlačítky, klasická myš zato zcela vymizela, tedy až na oblasti herního průmyslu. Mobily mají podobnou formu – jsou kompaktní, zcela odolné a dlouho funkční, pokud jste na vrchu, samozřejmě.

Mezi domácí spotřebiče patří snad již cokoliv, můžete mít celé chytré domy, které se postarají o úklid a správu, případně jen virtuální asistenty, ačkoliv se zde o virtuální inteligenci mluvit nedá, k těm má aktuálně přístup pouze Cortex. O umělé inteligenci se stále hovoří jako o vynálezu budoucnosti, přičemž se jí někteří obávají již teď. Bezpečnostní systémy se staly méně nápadnými a mnohem rafinovanějšími, což přineslo i několik nových způsobů, jak se jim vyhnout. Mezi mládeží Periferií a Cortexu se rozšířily „rušičky“, což v mnohých případech jsou pouhé brýle, které váš digitální záznam dokáží poměnit – u těch levnějších pouze rozmazat, u dalších už můžete zdánlivě zapadat do prostředí, ačkoliv stále záleží na typu kamer a prostředí.

Mezi novější typ technologie patří nanoboti, jejichž užitek leží zejména v medicíně, kde se využívají od operací a menších zásahů, až k podpoře při nervových postiženích a podobně, mezi lidmi Cortexu se naopak ze strany Japonska šíří i pohyblivá tetování tvořena vrstvou nanobotů pod kůží. V medicíně se dále uplatňují i biosyntetické orgány, jež mnohým zachraňují život a druhým zase prodlužují, samozřejmě ale těm, kteří si za ně dokáží zaplatit. Genetické modifikace se staly obvyklými, co se tedy rostlin týče, a ve vzácných případech se využívají k léčení různých genetických vad, což se Cortex snaží dotáhnout až na obvyklé modifikace lidí, v čemž mu stále odporuje vláda a samotní vědci. Proto se budou muset spokojit s pokusy na zvířatech, které následně prodávají na černém trhu.

Robotičtí asistenti nejsou ničím novým, patří zde zejména vysavače a podobné úklidové jednotky – a virtuální inteligence se od nich drží co nejdále. Nenajdete zde žádné živé a autentické roboty, kteří sní o svobodě a vůli, zde to jsou prosté přístroje, které mají jediný účel, tedy uspokojit. A krom robotů mají tentýž účel i někteří lidé. V jistých čtvrtích Cortexu můžete například narazit na erotické kluby tvořené kabinkami a jejich pracovníkem, v nichž mají návštěvníci možnost proměnit vzhled dotyčného, jak je jim libo – a to je jenom jeden z mnoha způsobů, jak se do prostého života připletly hologramy. V Cortexu a rušnějších ulicích Periferie se snad nevyhnete ani jedné hologramové reklamě, která na vás vyskočí uprostřed procházky, a pokud nedáváte pozor, mohou vás lehce lapit do oka neonového tornáda. Jejich další využití je rozmanité – v některých divadlech jsou jako nahrávky, někdy tvoří všechnu expozici galerie, a občas vám zatančí i v nějakém tom klubu.

příklad jedné z nejlepších retinových prostéz
příklad jedné z nejlepších pažních protéz

Vzlétnutí města a jeho rozdělení na dvě vrstvy si také vyžádalo nové způsoby transportace. Na nižší plošině, tedy v Jádru a na Periferii, se nejčastěji setkáte s automobily, uprostřed ještě starší, na kraji již luxusnější a komfortnější. Jejich výkon se dal bez obtíží pozvednout, přičemž po estetické stránce zvolili ostré a rovné hrany. Značky zůstaly pouze americké – slávu získala automobilka Pontiac, jinak klasickými nadále zůstává Ford, Cadillac a Chevrolet. Vlaky, metro a celkově hromadná doprava existuje pouze na Periferii a v Cortexu, zatímco v Jádru mohou být rádi, když si koupí kolo do práce, natožpak fungující auto. Na samotných krajích Periferie se nachází také mnohá letiště, v nichž najdete jak letadla na meziměstskou dopravu, tak i letouny, které slouží k pohybu mezi Periferií a Cortexem, případně pouze Periferií, a vzácně i k rybaření. Městská síť Cortexu je mnohem hustější, a kromě obvyklých prostředků dopravy zde najdeme i létající automobily (zkráceně aeromobily), které jsou taktéž poháněny antigravitačním pohonem, dovolí si je pouze ti nejbohatší, drtivá většina z nich se však nabízí jako služba.

Zbraně jsou v dnešní době krvelačné - nejnovější prototypy dokáží zabíjet na jeden stisk a většina obvyklých nevyžaduje příliš znalosti k tomu, aby způsobila velké škody. Typickou municí jsou stále náboje, byť se jejich složení od minulého století značně změnilo. Najdete je v různých podobách, přičemž zde existují i ty proložené moderní technologií. Dokáží na dopad vybuchnout, shořet, zmrazit, onen výběr je vážně veliký, jsme přeci v Americe. Novým typem zbraní jsou paprskové typy, ke kterým má však přístup pouze SID a vláda, přísně se střeží a dostat k nim jinak přístup je až nemožné. Fungují na docela prostém principu, shromažďují okolní částice, zahřívají je, načež vystřelí v jedné ráně jako paprsek. Problémem je přehřívání, tudíž zde jako jakási munice slouží chladící jednotky. Boj zblízka se dá označit za formalitu, a pokud nejste v Jádře, příliš jej v praxi nevyužijete. Do základní výbavy SIDu patří i tzv. datanůž, tedy krom toho, že si s ním můžete napíchnout klobásu, funguje i tak, že dokáže zničit, hacknout, či uložit jakákoliv data, což se mnohdy prostě hodí.

Modifikace těla jsou v posledních letech poměrně populární a své kořeny mají jak jinak v Japonsku, kde se od samého počátku zajímali o to, jak by bylo možné lidské tělo uměle vylepšit a dostat ho na skutečné hranice jeho možností. A tak začalo testování - protézy, implantované čipy, estetické úpravy pomocí silikonu, chemické koktejly pro zvýšení výkonu a mnoho dalšího. Některé pokusy dopadly dobře a jiné zase tak úplně ne. Na etiku si však v této oblasti nikdo příliš nehrál, pokrok byl důležitější, a tak se již ve 30. letech 21. století začaly objevovat první rádoby robotické končetiny. Moc nefungovaly a v podstatě jen vypadaly jako hezčí protézy. Technologie se však neustále posouvaly vpřed a jakmile už jim v pokroku nebránila žádná válka, vědci dostali všechny finance potřebné pro další výzkumy. O několik desetiletí později se tak lidé dočkali prvních víceméně funkčních robotických protéz, ač ani ty stále nejsou dokonalé a k těm nejlepším se jak jinak dostanou jen ti nejbohatší. Mnohem častější jsou drobnější modifikace - vyztužení kloubů, estetické úpravy všeho druhu, čipy implantované do různých částí těla místo kreditních karet, elektronických klíčů od domů, hesel od různých zařízení a podobně, zubní náhrady, … V New Edenu existují modifikátoři, kteří vám je vytvoří - za určitou cenu pochopitelně. Mohou to být vědci, ovšem i “normální” lidé, co provádějí své vlastní modifikace, případně se v tomto odvětví velmi angažují i zmiňovaní Japonci, kteří si sice nasazují vyšší ceny, avšak právem - jejich technologie obecně jsou na vyšší úrovni, proto i modifikace jsou kvalitnější. Plné přijetí jejich nabídek ovšem brání stále zakořeněná nedůvěřivost v lidech vůči nim.

Příklady těch nejčastějších najdete v tomto seznamu. Zároveň máte možnost si vymyslet svou vlastní modifikaci, v tom případě je lepší ji prve zkonzultovat s námi, než ji v registraci pošlete, případně pokud se k ní dostanete až ve hře, zkonzultovat ji musíte. V tom případě nám pošlete název a popis a domluvíme se. Kreativitě se meze nekladou, jen dávejte pozor na to, že nepříliš bohatá postava si nebude moci dovolit to, co někdo z Apricu, a že žádná modifikace není dokonalá a bez následků, které vám určíme my (pokud by šlo jen o nějaké estetické nebo lehké modifikace, následky mít nemusí).

Žádné komentáře:

Okomentovat