středa 11. listopadu 2020

Pravidla


Neznalost pravidel vás neomlouvá. Admini si vyhrazují je kdykoliv dle potřeby změnit (na takové změny vás však upozorníme).

Na celém blogu platí přísný zákaz kopírování - reálií, profilů postav a jakýchkoliv dalších textů (ale i specifických nápadů a systémů), jejichž autory jsou buď admini, nebo samotní hráči.

Hráči musí být alespoň 15 let.

<<pravidla chatu>>

Nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje jak na discord, tak na fórum. Nikomu nesdělujte své osobní údaje. Kdybyste se setkali s porušováním jednoho z těchto pravidel (někdo vám psal a požadoval po vás údaje, obtěžoval vás či cokoliv jiného), nebojte se nám okamžitě napsat a podat důkazy, abychom to mohli co nejdříve řešit.

Platí tu zákaz spamu, jakéhokoliv obtěžování, nenávistných (rasistických, sexistických a obecně netolerantních) zpráv a urážení kohokoliv jiného na hře. Pokud někoho nemáte v oblibě, zkuste ho alespoň respektovat, nejsme tu od toho, abychom se hádali.

<<pravidla hry>>

<počet postav> Počet postav nijak neomezujeme, ale pozor! Pokud jich budete chtít více, měly by se od sebe odlišovat a měli byste za ně být schopní hrát rovnoměrně a tak, abyste se s nimi se všemi průběžně zapojovali do akcí a ovlivňovali s nimi všeobecné dění.

<vypravěč-chronos> Je nejvyšší moc a vše může ovlivňovat. Fungovat bude především na akcích a všichni mají povinnost respektovat a reagovat na to, co napíše. Také nás můžete požádat, aby zasáhl, pokud se ve hře dostanete do situace, kdy se nebudete moct dohodnout se spoluhráčem, jak má dopadnout např. bitka a podobně.

<herní čas> Plyne stejně jako v realitě, ale nehrajeme v reálném čase. Tehdy, kdy hru začnete v reálném čase, začne i v herním, ovšem pak už bude na vás, jak rychle ji budete posouvat vpřed (takže třeba i po dvou reálných měsících budou postavy pořád v té době, kdy hra začala).

<herní akce> Dělí se na synapse a konexe. Synapse jsou aktivní akce, jichž se přímo účastníte a s nimi i na ději, který přímo můžete ovlivnit, jde tedy o jednu velkou hru s více postavami, a konexe jsou pasivní akce, jež ovlivní všechny (nebo určitý okruh her) hry a děj ovlivnit mohou a nemusí (např. ohlásíme, že došlo k výpadku proudu v dané části města, a postavy, které tam hrají, to musí zakomponovat do hry).

<Mary Sue/Gary Stu> V překladu dokonalá postava, která vše umí, všechno zná a všude byla dvakrát. Takové tu nechceme. Každý má nějaké slabosti a nedostatky, s nimiž je hra daleko zajímavější.

<křišťálová stěna> Odděluje svět hráčů a jejich postav. To, co ví hráč, automaticky neví jeho postava. A to se projevuje obousměrně - jednak pokud se hráč na chatu nebo čtením cizích her dozví, co se děje na druhé straně města, jeho postava to vědět nemůže, jednak pokud se dvě postavy poperou a pohádají, nemá to nijak ovlivňovat hráče těch postav, případně naopak, pokud se pohádají hráči, nemělo by to ovlivnit hru postav.

<godmoding, powerplaying, metagaming> Hrajete pouze za svou postavu, nikoliv za postavy ostatních, proto pokud napíšete, že se vaše postava pokusila praštit jinou postavu, je už na tom druhém hráči, jestli se trefí a co tím způsobí. Pochopitelně bychom proto všichni měli hrát férově a přicházet s logickými reakcemi, tzn. profesionální boxer by jí asi rozbil nos, zatímco nezkušený kluk by se nejspíš ani netrefil. Současně také nesmíte zneužívat informace, které jste se dozvěděli mimo hru, na to naráží už křišťálová stěna, a bez povolení nesmíte určovat činnosti jiných postav.

<smrt postavy> Nikdo nesmí zabít vaši postavu bez vašeho povolení. To platí i pro trvalé mrzačení a podobně. Výjimkou jsou akce, kde pokud budete postavu hnát do evidentních hloupostí, může být vážně a s následky zraněna či dokonce zabita. Vypravěč nemá povinnost vymýšlet všechny možné a nemožné způsoby, jak by vaše postava unikla nebezpečí, do kterého jste ji hodili záměrně, zbytečně a hloupě. 

<brutalita, sex apod.> Mohou se ve hře vyskytnout, jen je schovávejte na fóru do spoilerů.

<<formát postů>>

Přímá řeč se píše tučně (a v uvozovkách!), případně barevně tak, aby byla odlišitelná od zbylého textu.
Myšlenky se píší kurzívou.
Činnost a vše ostatní se píše normálně.

Hrát s postavou můžete jen na jednom místě s výjimkou akcí, které mají trochu odlišná pravidla, o nichž se dočtete vždy u daných článků k nim.

Dodržujte odchody a příchody postav a nějakým způsobem je na začátku a na konci hry označte, případně na konci hry, pokud postava přímo neodejde, nějak označte, že je u konce pro přehlednost.
Pokud vám chybí nějaké herní místo, kde byste chtěli pravidelněji hrát, neváhejte se nám ozvat, doplníme vám je.
Vemte prosím na vědomí, že hry u nás nezačnou a neskončí v ten samý den a že se může stát, že budete na odpis pár dní čekat, tak spoluhráče prosím hned neurgujte.

Žádné komentáře:

Okomentovat