středa 11. listopadu 2020

New Eden


New Eden, dříve znám jako město Phoenix, se původně rozkládal v Arizoně, dnes se však pohybuje zejména v oblastech západního pobřeží, kde se vznáší nad Andami, nebo Pacifikem dle ročního období. A se svou velikostí necelých 800 km2 nejde o zrovna lehký proces. Vše tak zajišťuje pokrokový a jeden z nejnovějších antigravitačních pohonů, který funguje na docela jednoduché bázi - tvoří antigravitony k nynějším částicím na povrchu, čímž se působením opačné síly tíhové drží v dané vzdálenosti od země, podporu má také u několika tryskových pohonů, jež korigují směr letu (pokud nějaký) a jež jsou v případech nouze připraveny zmírnit pád města, případně jej udržet ve vzduchu. Tento technologický kolos je tvořen z mnohých dalších podpůrných systémů a pohonů, avšak ty tolik slávy u prostých lidí nemají. Phoenix již ze začátku tvořily dvě desky, pomyslná špička a její základ - kapitalismus v praxi, čistě a jasně. Po čase se však nižší deska, které se dodnes sporadicky říká spodek, začala rozlišovat na dvě oblasti - Jádro a Periferii -, zatímco vrchní přibývala na vlivu a velikosti. Dolní vrstva o velikosti kruhu má poloměr přibližně 400 km2, ta nad ní přibližně o polovinu menší.

New Eden se dělí na tři hlavní části:

Ta úplně dole a uprostřed se nazývá <Jádro>. Odtud pochází většina energie pohánějící veškerou technologii ve městě. Budovy zde jsou nalepené těsně u sebe, je tu prakticky věčně tma osvětlená jen umělým osvětlením, které ani není stoprocentně spolehlivé a často vypadává spolu s celou elektřinou, a vzduch zde také není nejlepší. Místní lidé obvykle spíše živoří i přes to, že je jejich práce pro celé město velice důležitá. Chudoba, nemoci způsobené nedostatkem světla a smogem, kriminalita. A teplo, mnohdy až nesnesitelné. Je těžké tu občany kontrolovat, takže dokud dělají svou práci, je vše v pořádku. Kvetou tu ilegální zápasy a v podstatě jakákoliv kriminalita, jíž se SID ani nepokouší bránit. Čím dále od Jádra se dostáváte, tím lepší prostředí tam je.
Jádro se oficiálně nijak nedělí. Jisté snahy tu dříve byly, nicméně s neustálým pohybem místních obyvatel, nekontrolovatelnou natalitou a mortalitou a nepraktičností počítání to ztratilo smysl. Pomyslně to tu tedy můžeme rozdělit na to doslovné jádro, v němž se dá přežívat jen stěží s tím, jaké horko a zplodiny tam jsou, a na to všechno okolo, na tu masu strojů, motorů a kovu obsahující tolik lidí žijících hlava na hlavě. Najdou se tu oblasti, které připomínají cosi jako malá náměstí, avšak ani na nich to není nejslavnější.

Tím se dostáváme k <Periferii>. To jsou okraje města, kde se mezery mezi domky a jinými budovami zvětšují, sluníčko mezi ně proniká a přináší mnohem lepší atmosféru než v temném středu města a i vzduch je tu daleko čistší. Zde byste si téměř nevšimli rozdílu mezi běžným městem na povrchu a tímto. I v noci tu je na ulicích poměrně bezpečno - čas od času uvidíte patroly SIDu, jak plní své hlídky. Stojí tu kina, obchody, školy, nemocnice, bary… Prakticky vše, nač si vzpomenete. Nejlákavější jsou místa na samotných okrajích Periferie, mají totiž vzhledově nejblíže ke Cortexu a nejvíc slunce a prostoru.
Periferie se úředně dělí na čtyři zhruba stejně velké distrikty - na severu je Anthem, na jihu Queen Creek, na východě Gold Canyon a na západě Buckeye. Prostředí v nich je víceméně podobné.

A nakonec úplně nahoře, na zcela vlastní plošině, máme <Cortex>. Místo, kde se ty nejsladší sny stávají realitou. Bydlí zde bohatí, popřípadě ti, kteří jim slouží. Žijí na samotných vrcholcích mrakodrapů v té nejvyšší sféře města, jež na zbytek shlíží obrazně i doslova svrchu. Nahoru a dolů se dostávají pomocí několika trubic se speciálně upravenými výtahy, do nichž se vleze mnohem více osob, případně jiných věcí. Ty jezdí jen v určené časy a kdo je nestihne, má jen jednu jinou možnost - soukromé prostředky. Ty mohou mít různou podobu - vlastní výtahy, vrtulníky, malá uzpůsobená letadla a tak podobně.
Cortex je pomyslně propojený a současně rozdělený na dvě části nejširší ulicí linoucí se od aerodoků a výtahů skrze jednotlivé čtvrtě, jež byla na počest zakladatele Apricu přejmenována na Godfried Avenue. Nachází se na ní většina vyhlášených obchodních center, restaurací a dalších podobných budov, každý ji zná a dennodenně ní projdou stovky lidí. Leží zde také několik parků sloužících jako místa pro relaxaci i sport, různých hřišť a především pak virtuálních středisek, jež tu jsou velmi oblíbená.

<černý trh>

Černý trh se v podstatě dělí na dvě části.

Ta první slouží vrchní vrstvě a obsahuje mnoho lahůdek - geneticky i později upravené mazlíčky, tělní modifikace, vzácné jídlo, nejnovější prototypy technologií a mnoho dalšího, k čemu se běžný člověk dostane jen výjimečně, pokud vůbec. Regulován je vrchní vrstvou a japonskými obchodníky, zatímco obranné jednotky zde příliš moci nemají - smetánka je dobře podplácí a občas si sami mohou odchytit ty levnější kousky.

Ta druhá část slouží třetí vrstvě a obsahuje mnohdy úplně základní věci k přežití. Jídlo, oblečení, hygienické potřeby a podobně. K nim mnohdy nemá spousta obyvatel z Jádra přístup, jelikož jich je málo. Na tomto trhu se mnohdy podílejí občané druhé vrstvy, kteří se slitovali a své přebytky věnovali potřebnějším. Je také znám tím, že často mění polohu, jelikož se Cortex snaží zabránit jakémukoliv obchodu bez odvodu daní, zejména u Jádra.

<zdroje>

Voda je pomocí uzpůsobených lapačů získávána z mraků a filtrována v několika čističkách, jež ji poté odvádí do vodojemů, z nichž pochází veškerá voda ve městě. V tomto ohledu má Jádro výhodu a na nedostatek teplé vody si skutečně stěžovat nemůže, bohužel tam trubky ne vždy fungují, jak mají, a dochází tak k výpadkům. Na Perfierii se občas v domácnosti stane, že teplá voda dojde, avšak stačí si jen počkat, než se ohřeje další. Cortex má pochopitelně veškerý komfort.

Energie je získávána rovnou z několika zdrojů, z čehož nejvýznamnější je ta jaderná, která se produkuje v oblasti Jádra, na Periferii a v Cortexu naopak převládají obnovitelné zdroje (sluneční panely, turbíny), pro lid se obvykle skladuje v bateriích a čerpá se z obdobných zásuvek. Co se potravin týče, zdrojů je zde spousta, jejich přístupnost se však odvíjí od vaší vrstvy. Pro jádro jsou typické nutriční bloky tvořené z past a dalších zbytků, vzácně se zde také můžete dostat až k pečivu, rýži a nepříliš chutné (či zralé) zelenině a ovoci, a pokud toužíte po pravém masu, jehož původ neleží v pouliční havěti, budete muset navštívit černý trh a prodat svůj oblíbený pár ponožek a jednu ledvinu. Periferie příliš potíží se zásobami nemá, přístup má ke klasickému sortimentu a nic životu potřebného jí neschází, maso je zde zejména kuřecí a rybí, někdy dokonce i hovězí či vepřové, avšak to bývá přepychem. Přístup zde mají ke sladkému, byť občas nekvalitnímu a povětšinou umělého původu. A co se Cortexu týče, má všechno, po čem touží. Narazíte zde na všechny kulinářské novinky, šestipatrové dorty s vlastní fontánou a hologramem, restaurace, ve kterých vám jídlo připraví rovnou v ústech, a další extravagance.

Alkohol je svou vlastní kapitolou spolu s dalšími omamnými látkami. Stále tu máme klasické druhy typu vodka, rum, gin, pivo, víno a podobně, avšak drtivá část z nich je vyráběna synteticky a tedy již postrádá svou dřívější kvalitu. Fanoušci kubánského rumu a doutníků tak mají bohužel utrum. V některých luxusních barech Cortexu lze sehnat autentickou pálenku či různé bylinkové alkoholy, ovšem ty jsou drahé a výjimečné, ovoce a další tyto suroviny se holt používají na jiné věci. V Periferii se setkáte jak s těmi kvalitními syntetickými nápoji, tak i s těmi nekvalitními. Mnohdy se tam (a i v Cortexu) míchají spolu s dalšími přísadami do koktejlů, v nichž je jejich chuť mnohonádobně lepší. V Jádře se setkáte možná tak s nějakou špatnou domácí pálenkou, popřípadě s něčím nepříliš kvalitním, co se dostalo na černý trh.

Ohledně cigaret je to ještě o něco horší - jsou tu ty synteticky vyráběné, ty ojedinělé z pravého tabáku a pak mnoho a mnoho nejrůznějších elektronických cigaret, jež jsou žádanější než cigarety čistě proto, že jsou levnější a snadnější k sehnání. Ostatní omamné látky zažily rychlý posun vpřed. Především v Cortexu bylo vyvinuto několik nových drog - Tiktak, což je vlastně vylepšená extáze, Boomblock, ten navozuje podobné účinky jako houbičky, a třeba Agrotix, ten se občas používá v nelegálních modifikovaných zápasech (přičemž v těch oficiálních je přísně zakázán), vzbouzí v zápasníkovi vysokou míru agrese, což mu na jednu stranu poskytuje výhodu, poněvadž potlačuje bolest a zesiluje ho, a na tu druhou ho dost ohrožuje, jelikož právě nemá bolest, která by ho upozorňovala na vážná zranění - neví tak, kdy přestat, a nejednou ti, co si Agrotix vzali, zkolabovali a zemřeli. Jsou tu ale i další a přicházejí stále nové.

Většina užitkových rostlin se pěstuje v hydroponických zahradách v oblasti Periferie, plodiny zde jsou geneticky modifikovány k maximálnímu užitku, což jim mnohdy ubírá na chuti, několik klasických farem a zahrad bychom však najít dokázali. V Cortexu modifikace těchto rostlin neznají hranice a jsou často kříženy čistě k pobavení. Nejtypičtější maso je to kuřecí, zejména kvůli nárocích na prostor, dalším je to rybí, z čehož se část kupuje od Japonska a část se přímo loví v Pacifiku, střediskem tohoto lovu je až hranice Periferie. Zbytek druhů pochází z menších farem v Periferii, které si za své maso účtují pořádnou sumu. Další zdroje potravin jsou druhotně pěstovány ve věžích. Mezi významnější chovná zvířata patří včely, centrem tohoto chovu je Periferii. Především v Periferii jsou rozšířené také i fastfoody, můžete se setkat s firmami typu McDonald's, Wendy's nebo KFC a dalšími, avšak zde vtip o bezmasém mase není ani vtipem, jakož spíše realitou. Buďto se jedná o zpracované zbytky, anebo - častěji - o umělé náhražky s různou úspěšností simulující chuť a texturu mletého masa.

Co se volných zvířat v New Edenu týče, jsou vcelku vzácná. Cortex se může pyšnit pouze svými zoologickými zahradami, ve kterých pár těch živých druhů najdete, mimoto zde také poletují mnohé původní druhy ptáků, kteří migrují mezi městy, ti jsou zde také nejobvyklejší. Cortex je také domovem několika druhů hmyzu a hlodavců, avšak najít cokoliv jiného je vzácné, snad až nemožné. Periferie je na tom o něco lépe, na jejím okraji, tedy poblíž farem, se volně potuluje kdejaká zvěř, jež je zejména i zčásti chována zdejším lidem, bohužel však její číslo klesá. V Jádře dokáží úspěšně přežít jen krysy a švábi, cokoli jiného se zde používá jako zdroj potravy, anebo již dávno vymizelo.
Mazlíčci jsou v New Edenu však tématem zcela jiným. Stále zde převažují psi a kočky, hlodavci a ryby, v Cortexu to dokonce dotáhli až na různé křížení a úpravy druhů, což vedlo ke psům šílených barev, živým kočkopsům a podobným stvořením, která si tento osud nezasloužila.

Flóra New Edenu také značně pokulhává. Bioponic vlastní jakési druhové banky, ve kterých zajišťuje, aby tyto druhy nevyhynuly, dále se zabývá jejich křížením, zejména pro potřebu potravin. Nejrozličnější by zde byla Periferie s jejími parky a občasnými zelenými políčky, kde kvetou druhy původní a přirozené, v parcích naopak najdeme již ty křížené, což platí i pro stromy, jejichž dřevo ztratilo svou dřívější kvalitu. Najít tedy dnes něco funkčního ze dřeva je vzácností. Stále se najdou i ti, kteří se zahradničením zabývají, avšak jejich číslo značně upadlo.

Kolem dráhy letu města stojí několik těžařských věží, jež slouží ve své horní polovině jako dodatečné farmy, odkud se bere většina přírodních produktů vzhledem k tomu, že tam zrají normální dobu - proto jsou také velice drahé a valnou část shrábne Cortex. Nahoře tedy jsou široká pole a pár luk s krávami a ovcemi, jež produkují mléko, maso a vlnu - opět především pro Cortex, tyto komodity jsou považovány za jedny z nejluxusnějších. A ve spodních částech probíhá těžba. Málokdo tu pracuje dobrovolně, ač i takoví se najdou, ti se obecně mají o něco lépe, jelikož mají vyšší pozice, nicméně samotní horníci jsou často opravdu vězni. Jsou tam posíláni nepohodlní lidé, buřiči, kriminálníci a někdy i náhodní lidé z Jádra, pokud je podstav. Podmínky tu jsou hrozné. Horníci jsou natlačení na sobě více než v Jádře, jídlo dostávají v podobě nepříliš chutných nutričních bloků a hygienické podmínky v podstatě nejsou žádné, a tak je zázrakem, jestliže se někomu podaří přežít svůj trest a vrátit se psychicky i fyzicky v pořádku do města, ale pár takových se najde - nakonec musí občas někoho pustit, aby mohl šířit zprávy o tom, jak příšerné to tam je. Věže takto těží většinu nerostných surovin a posílají je nahoru, kde si je město na cestě kolem vyzvedne nebo je odvezou nákladní letouny.

Kachni pivo od Bioponics: Migrujte k té nejlepší chuti!
Mleté úhoří prsty od Bioponics

Uměle vytvořené sushi od Bioponics

Žádné komentáře:

Okomentovat